Karate in otroci

Znotraj JKA imamo na tisoče otrok in mladih, od osnovnih do srednjih šol, ki se učijo vrednot karateja ter njihovi uporabi v vsakdanjem življenju. Od 1983 se na Japonskem ločeno izvajajo karate tekmovanja za otroke od 6 – 18 leta starosti in sicer kot posebni letni turnir za osnovne in srednje šole. Prav tako vzdržujemo mladinsko kategorijo znotraj Shoto World Cup Karate Championship-a ter hkrati na državni ravni organiziramo karate tabore za šolske otroke v JKA HQ v Tokiu.

Karate za otroke ni samo zabava. Poleg zabave jim zagotavlja tudi veliko dobrih koristi. Nekatere izmed njih se nanašajo na tako imenovani Chiiku (duhovni razvoj), Tokuiku (moralni razvoj) in Taaiku (fizični razvoj). Slednje so del osebnostnega razvoja, ki ga zasledimo v vsakem tradicionalnem izobraževalnem sistemu.

Ko govorimo o duhovnem razvoju (chiiku), karate pomaga izboljševati in graditi, osredotočenost, koncentracijo, hitro in jasno razmišljanje ter odločnost.

Karate ima tudi veliko notranjih koristi. Pomaga vcepiti potrpežljivost, disciplino, vztrajnost, biti razumevajoč in odprte glave. Gradi samozavest, razvija samokontrolo, vljudnost in mir, vse to, kar bo mlademu posamezniku koristilo v naporih vsakdanjega življenja. Tu govorimo o moralnem razvoju ali Tokuiku.

Seveda je karate dober tudi za telo ali Taaiku. Fizično je odličen za srce, oblikuje močne kosti in gradi mišice, zvišuje odpornost ter zmanjšuje podvrženost poškodbam in boleznim.

V vsem tem je karate globoko koristen mladim pri premagovanju izzivov s katerimi se v družbi že sedaj soočajo. Prinaša jim ravnovesje in perspektivo v obdobju, ko to najbolj potrebujejo. Seveda vse to močno vpliva pri oblikovanju njihovega značaja.

 

OPOMBA: Veliko karate organizacij pogosto dovoljujejo otrokom že od 6 leta starosti sodelovati v borbah. V izogib poškodbam, JKA ne dovoljuje borb otrokom dokler ne dopolnijo 10 let.

Prevod  - http://www.jka.or.jp/english/karate/children.html

JKA Slovenije proste borbe otrok dovoljuje pri starosti 14 let in več. Najmlajšo kategorijo za temovalce v katah sestavljajo tekmovalci do sedmega leta starosti. Podrobno sestavo kategorij JKA Slovenije razpisuje za vsako leto posebej in si jo lahko ogledate na naši spletni strani.