Kaj je karate

Odločitev o tem kdo je zmagovalec in kdo poraženec ni končni cilj. Karate do je borilna veščina, ki ob vadbi razvija osebnost karateke, da bi lahko premagal vse težave. Karate do je samoobramba brez uporabe orožja (prazna roka) kjer se roke in noge sistematično uri, da nasprotnika, ki nas skuša presenetiti obvladamo z močjo podobni tisti, ki je potrebna za rokovanje z orožjem.

Karate do je vadba s katero karateka izpopolni vse premike svojega telesa, kot na primer pripogibanje, skakanje ter lovljenje ravnotežja, vse to z učenjem premikanja okončin in celega telesa nazaj, naprej, levo, desno, gor in dol lahkotno in enakomerno. Tehnike karateja so popolnoma nadzirane, skladno z močjo volje karateke ter so usmerjene proti cilju spontano in natančno.

Bistvo tehnik karateja je kime. Kime pomeni eksploziven napad ob uporabi ustrezne tehnike in največje moči v najkrajšem možnem časovnem intervalu (pred časom je obstajal izraz Ikken Hissatsu, ki je pomenil »ubiti z enim udarcem« vendar je zaradi svojega cilja »ubiti« nevaren in nepravilen. Dobro se ga je spomniti, ker so karateke v starih časih bili sposobni vaditi kime dnevno in smrtno resno ob uporabi makivare.)

Kime lahko spremlja udarce z roko ali brce vendar mora tudi bloke. Tehniko, kjer ni prisotnosti kime ni moč upoštevati kot pravi karate čeprav mu je lahko zelo podobna. Tekmovanje prav tako ne sme biti izjema. Zaradi velike nevarnosti povzročitve hudih poškodb je tehniko na tekmovanjih potrebno pravočasno ustaviti oziroma zadržati.

Sun-dome pomeni zaustaviti oziroma zadržati tehniko preden se ustvari stik s ciljem (1 sun – okoli 3 cm). Toda če tehniko ne spremlja kime ne moremo govoriti o pravem karateju…

Pojavi se nasprotje med kime in sun dome. To nasprotje odpravimo tako, da si postavimo cilj nekoliko pred nasprotnikovo življenjsko točko (vital point). Ta navidezni cilj lahko nadzorovano udarimo z največjo močjo brez dotika.

Vadba postopno spreminja posamezne dele telesa v orožje, ki se ga lahko uporabi prosto oziroma svobodno in učinkovito. Človeška vrlina, ki je potrebna za dosego tega je samoobvladovanje.

Da bi nekdo postal zmagovalec, mora najprej premagati samega sebe...

 

Masatoshi Nakayama "Best Karate"

nakayama