Začnite

»Karate… Zakaj karate? Stavim, da bi vam vsak, ki se s karatejem ukvarja znal dati svoj razlog, zakaj karate. Če gledam otroke, jih večina hodi na karate zato, ker imajo tukaj prijatelje, ker se lahko pohvalijo, da oni obvladajo vse tehnike, ker se razgibajo in zdivjajo, vsaj pri mlajših je tako. Večji postanejo že bolj ambiciozni, začnejo tekmovati, osvajati medalje, sanjati o evropskem prvenstvu, hkrati pa se začnejo tej borilni veščini posvečati malo bolj resno, malo bolj zavzeto. Vzljubijo kate ali kumite, imajo raje tega učitelja kot onega, vendar tako kot mlajši, tudi oni v klubu najdejo svoj krog prijateljev. Nekatera prijateljstva postanejo trajna, ohranjajo se tudi, ko člani zapustijo našo sredino zaradi študija.

Po drugi strani so tu starši teh otrok. Tudi oni so zadovoljni, da se njihovi otroci ukvarjajo s karatejem. Nekateri jih prihajajo občasno gledati na tribune, drugi so spet stalnica kakšnih petnajst minut pred koncem treninga. Tiho čakajo in opazujejo napredke, ki so jih storili otroci. Nekateri so pozitivno presenečeni, da je karate njihovim otrokom prinesel več zbranosti, drugi opažajo dvig samozavesti, tretji so ugotovili, da se je izboljšala koordinacija. A prav vsi se strinjajo, da je karate pozitiven tudi zato, ker otroke uči, da nikoli ne napadajo prvi. Nauči jih le da se, če ni drugega izhoda, znajo braniti v situaciji, ki obrambo zahteva. Najbolj pa so starši, nonoti in none ter vsi sorodniki in prijatelji ponosni na naše mlade karateiste, ko jih vidijo zmagovati na tekmovanjih ali ko jim ploskajo ob izročitvi diplome, ker so njihovi junaki opravili izpit za naslednjo kyu stopnjo.

In potem so tu še odrasli. Pisana skupina vseh starosti in poklicev, tako ženske kot moški. Prihajajo plaho, z velikim vprašanjem: »Ali bom zmogel?« Vendar tudi odrasli so konec junija navadno sproščeni in nasmejani (no, po izpitu, seveda). Večina se jih je vpisala na vadbo zaradi rekreacije, vendar skoraj vsi ostaja zaradi družbe. Odrasli navadno ne hodijo na treninge zato, da bi osvajali medalje, temveč zato, ker se tu dobro počutijo in ker se dobro počutijo, ko pridejo domov – naredili so nekaj zase. Tudi oni gradijo prijateljstva in presenečeni boste, kako tudi odrasli poskrbijo za otroke, ne glede na to ali so to njihovi otroci ali otroci koga, ki ga mogoče sploh dobro ne poznajo.

Tako, mislim, da je vsakdo v teh mojih besedah našel zato, na svoj zakaj… torej ZAČNITE! Vpišite se tudi vi in postanite del našega sveta!«

 

 logo_transparent